Pages

Friday, September 17, 2021

Resepi Kari Ikan Merah


Bahan-Bahan:

  • Bahan-bahan untuk tumbuk kasar:
    • 6 biji bawang merah
    • 4 ulas bawang putih
    • 1 inci halia
  • Bahan-bahan untuk bancuhan rempah:
    • 2 sudu besar (membukit) serbuk kari ikan
    • 1 sudu besar serbuk cili
    • air secukupnya
  • Bahan-bahan untuk lain:
    • 1/2 mangkuk kecil minyak masak
    • 3/4 sudu kecil halba campur
    • 2 tangkai daun kari
    • 2-3 sudu besar air asam jawa
    • 1 ekor ikan merah
    • 1 mangkuk santan cair
    • 3 biji cili merah besar
    • 1 mangkuk santan pekat
    • air, jika perlu
    • garam secukup rasa
    • 12 batang bendi
    • 2 biji tomato

Cara Penyediaan:

  1. Cincang kasar bawang merah, bawang putih dan halia.
  2. Masuk semua dalam lesung batu dan tumbuk kasar.
  3. Sediakan bancuhan rempah, masukan rempah kari ikan, serbuk cili dan air secukupnya.
  4. Potong bendi, cili merah dan tomato belah 4
  5. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kasar tadi.
  6. Masukan halba campur dan daun kari.
  7. Kacau sampai bawang kekuningan dan sedikit garing.
  8. Tuang bancuhan rempah kari.
  9. Kacau sekata sehingga pecah minyak.
  10. Tambahkan air.
  11. Bila dah kering, masukan air pati asam jawa.
  12. Masukkan ikan merah.
  13. Masak selama 5 minit.
  14. Kemudian masukan santan cair (santan perahan kedua).
  15. Masukan cili merah dan masak dalam 10 minit.
  16. Kemudian masukan santan pekat.
  17. Jika kari pekat boleh tambah air.
  18. Tambah sedikit air asam jawa.
  19. Tambah garam.
  20. Masukan bendi dan tomato.

Tips:

  • Gunakan kuali yang tebal, jika tidak rempah cepat hangus.
  • Basuh ikan dengan asam jawa supaya hilang bau hanyir.
  • Santan pekat diletakkan lambat sebab takut kari pecah minyak dan kuah berketul- ketul.

Tips untuk menyediakan Kari Yang sedap. 
Rempah Kari Kering
Rempah ditumis kering dan dikacau dengan laju dalam 1-2 minit sebelum dimasuk sedikit air dan perlahankan api. Lepas terbit minyak barulah masukkan daun kari.

Kuantiti Minyak
Menumis kari mesti menggunakan minyak yang banyak. Ketika dimasukkan santan, baru minyak akan timbul. Minyak yang banyak bukan saja nampak cantik tapi rasanya pun lebih sedap.

Hirisan Bawang
Bawang bawang dan halia lebih sedap jika dihiris dan ditumis.

Halba Campur
Halba campur adalah bahan yang wajib dimasukkan dalam masakan kari ikan saya. Ia dapat menjadikan rasa dan aroma yang cukup hebat untuk kari ikan. 

Rempah Kari Kering
Rempah ditumis kering dan dikacau dengan laju dalam 1-2 minit sebelum dimasuk sedikit air dan perlahankan api. Lepas terbit minyak barulah masukkan daun kari. Apabila dah masuk air dan santan, perlahankan api dan biarkan lauk kari itu mereneh. Akhir sekali masukkan asam jawa atau asam keping, garam secukup rasa. 

Pecah Minyak
Ini langkah paling penting ketika menumis. Pastikan rempah ‘pecah minyaknya’ atau sesetengah orang panggil naik minyak. Pastikan minyak timbul dipermukaannya dan barulah dimasukkan ikan serta santan. Ketika menumis rempah, pastikan dibiarkan lama dengan penggunaan api perlahan sehingga minyak naik.

Asam Jawa dan Santan
Pastikan santan digaulkan dengan asam jawa hingga sebati terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam periuk. Apabila sebati adunannya barulah dituang ke dalam tumisan rempah yang sudah naik minyaknya. Mungkin ini agak janggal namun enak rasanya.

Kacau Sentiasa
Sebaik santan dimasukkan, kari haruslah sentiasa dikacau atau sesekali dikacau sehingga kuahnya mendidih. Ini bagi memastikan santan tidak pecah minyaknya dan kuah juga lebih elok.

Sedikit Masam
Rasa kuah kari ikan utara sememangnya masam berbanding jenis kari lain. Gaulkan asam jawa secukupnya ke dalam santan dan perasakan. Rasa garam juga harus seimbang. Paling penting, biarkan sedikit masam barulah rasanya lebih ‘umphh’.

Tambahan Sayuran
Akhir sekali masukkanlah tambahan sayuran. Tidak terlalu penting namun tambahan sayuran seperti kacang bendi dan tomato menaikkan lagi rasa berbeza kepada rasa kuah.

No comments:

Post a Comment